Search This Blog

Sunday, February 9, 2020

LONGEVITATE ŞI BJJ Episodul I



EPISODUL II

Gimnastica şi terapia cu apă rece

Cu o denumire notorie, intrată deja în vocabularul obişnuit, bjj-ul este eminamente o artă fizică ce contribuie la evoluţie, mai ales cea sufletească: sociabilitate, lipsă de ego, încredere, empatie şi ajutor reciproc, înfruntarea unor situaţii dificile, multe lecţii de învăţat şi obstacole de depăşit.
Există o tot mai mare preocupare de domeniu, şi multe articole tratează deja stilul de viaţă construit pe practicarea bjj-ului: ce facilităţi au sălile, uniformele de antrenament, competiţii, concepte de antrenament, statistici şi campioni, tehnici şi planuri de dezvoltarea strategică.
Într-o lume tot mai plină de Keenan, Miyao, Lo, Meregali sau Faria, există oare însă apropiere şi pentru dictonul străvechi „mens sana in corpore sano” ? Datorită specificului său, bjj-ul presupune mult sparring de sol, efort ridicat şi presiune pentru sistemul articular, o uzură considerabilă, care se poate accentua cu vârsta, sau cu participarea frecventă în competiţii.
Practicarea sa devine adictivă şi orice lipsă de pe saltea, indiferent de nivelul atins, sau anii din buletin, e frustrantă.
Un aspect peste care se trece cu uşurinţă şi aproape nediscutat este încălzirea, care de multe ori se face scurt, de formă, în graba de trecere la antrenamentul de tehnică sau sparring.
Să înţelegem un lucru: încălzirea adevărată este greu de făcut în antrenamentele mai scurte de o oră şi 30 minute. Poate nu este cel mai plăcut lucru din lume, dar este fundamentală. Mai mult, gimnastica de încălzire trebuie să devină rutină zilnică, dimineaţa şi seara, pentru a-ţi întreţine flexibilitatea şi simetria corporală.
Presupune disciplină, dacă vrei ca să te bucuri cât mai mult de bjj, iar disciplina este ingredientul succesului.
Vorbeam de încălzire şi de rutina zilnică, anume de stilul de viaţă. Ce altceva din stilul de viaţă cotidian ar putea contribui la sănătatea noastră şi întreţinerea unei pasiuni cu valenţe longevive?
Terapia cu apă, în special apa rece. Similar cu gimnastica de încălzire, apa rece nu e confortabilă, dar confortul este cel mai mare inamic al evoluției şi numai disconfortul este cel care întărește abilitățile noastre.
O baie în apă rece, sau duşurile reci (în special dimineaţa), au nenumărate beneficii. Pe de altă parte, alternanţa cald-rece spală lactatul din muşchi post-antrenament, diminuează inflamaţiile şi astfel riscurile de accidentări şi respectiv uzură accentuată.
 Mulţi spun apa rece nu e sănătoasă şi putem răci de la băile reci.
Fireşte, este doar un mit. Este ştiinţific demonstrat că duşul rece reglează temperatura internă , ceea ce duce la protejarea sistemul imunitar. 
Odată cu aceasta vine şi îmbunătăţirea  circulației sângelui, care se va duce către organele interne pentru a le proteja de temperaturile scăzute. 
Toate acestea conduc la o stare general mai bună, mai ales că apa rece crește cantitatea de impulsuri electrice din creier, eliminând letargia şi stările negative. 
Dacă aţi auzit de misteriosul Wim Hof, aţi auzit şi de hiperventilaţie, la care ajungem intrând în apă rece, unde este necesar să fim calmi și să respirăm profund. Respiraţia calmă şi profundă ne va ajuta în orice situație. Mai ales în bjj!
Există şi alte avantaje ale terapiei cu apă rece? Cu siguranţă. Antrenamentul solicitant te poate face să pierzi ceva  din greutate, dar reversul medaliei va fi solicitarea articulară, inflamaţie şi apoi accidentare.
E plăcut să auzi că apa rece va induce un ritm metabolic ridicat. E adevărat.
Temperaturile scăzute vor obliga corpul la reglarea constantă a temperaturii interioare, ceea ce reprezintă un efort ce se traduce în consum de calorii. 
Pe de altă parte, dacă vorbim despre beneficiul practicării bjj-ului pentru echilibrul mental, vom observa că aceasta este strâns legată de terapia cu apă rece, pentru că ambele ne învaţă acceptarea disconfortului şi dezvoltarea recunoștinței pentru  viața noastră cotidiană.
Strâns legat de cele două concept apare şi eliminarea aroganţei şi definirea umilinţei, subiecte atât de dezbătute în bjj.
Apa rece ne învață să fim umili, ne face să realizăm că suntem totuși comuni în fața naturii și a temperaturilor, dar mai ales în faţa împrejurărilor de zi cu zi.
Rece înseamnă inconfortabil, iar toleranţa stress-ului și situațiilor inconfortabile. reprezintă un mod de a ne întări mintea și nivelurile de răbdare şi perseverenţă. Care conduce în uşurinţă în înfruntarea oricărei provocări.

Practica zilnică a terapiei cu apă rece conduce la o disciplină de un înalt nivel, care nu se transmite genetic, ci trebuie antrenată pentru rezultate excelente. Apa rece va fixa o rutină şi o voinţă puternică, întărită de contactul prelungit cu temperatura scăzută. O voinţă dezvoltată înseamnă incidenţa unui procent ridicat de succes pe termen lung.
Are legătură apa rece cu meditaţia, subiect dezbătut deasemenea în bjj?
Vorbeam anterior de Wim Hof, care spune că  respirația controlată la contactul cu apa înghețată, duce la o stare meditativă puternică. Este extrem de benefic pentru întărirea minții, înlăturarea oricărui stress sau anxietăţi. Este acest aspect util pentru bjj? Cred că răspunsul vi-l puteţi da singuri.
Concluzie:
BJJ, încălzire, terapie cu apă rece, rutină zilnică, ce facem cu ele?
Sfaturi practice: Imediat după trezirea de dimineaţă, practicaţi o gimnastică de încălzire de cel puţin 10 minute, finalizată cu 10 flotări şi 10 genoflexiuni. Dar, nu obişnuite.Fiecare dintre acestea au în vedere 5 timpi de coborâre, 5 timpi de ridicare, pe izometrie. Vă ia cel mult 5 minute. După care intraţi la duş: 10 secunde apă caldă, 20 secunde apă rece, 10 repetări. Durează fix 5 minute.
Mai puneţi 10 minute să vă îmbrăcaţi. În 30 de minute sunteţi pregătiţi să începeţi o zi fantastică, în care vă propuneţi să daţi mediului înconjurător cea mai bună variantă a voastră.
Mic dejun? Săriţi peste. Dar asta, într-o viitoare dezbatere. Până atunci, o astfel de rutină este utilă şi seara după antrenament, fără flotările şi genoflexiunile aferente.
Adăugaţi o carte, înainte de culcare, pentru un somn bun şi o odihnă necesară unui creier extraordinar de complex, cum este cel uman, implicat în procese de refacere.
Starea fizică şi psihică cotidiană va menţine un nivel bun al sănătăţii şi vă va ajuta să fiţi cât mai mult în contact cu pasiunea voastră, bjj-ul.
Multă disciplină în viaţă şi longevitate pe saltea!

Professor Cătălin Vlad
Centură neagră BJJ
Fondator MatSide Romania
Vicepreşedinte Federaţia Europeană de Sport Jiu-Jitsu

No comments: