Search This Blog

Thursday, August 1, 2019

PREVENŢIA AGRESIUNII.VIOLUL.25 DE SFATURI PRACTICE

… A preda arte marţiale sau a fi artist marţial, doar de dragul tehnicilor, atragerii de noi discipoli sau pentru a demonstra un nivel ridicat de exprimare combativă, nu înseamnă totul.Cei din jurul nostru au nevoie şi de o îndrumare optimă, un sfat adecvat, pentru a înţelege încă o dată că viaţa este frumoasă, dar lupta pentru supravieţuire există şi va exista indiferent de formele primare sau elevate în care apare.Aşadar, cei care înţeleg dincolo de practica brută din săli, au datoria să creioneze principiile acţiunii în cazul unei posibile confruntări, pentru că cine ştie cui sau când acestea vor fi utile.Totul are finalitate, şi trebuie să ne pregătim să fim, dacă nu mai buni decât ieri, cel puţin, mult mai bine informaţi… La bună citire!

1. Nu te plimba distras/ă, mai ales de către tehnologie. Nu te juca cu iPod-ul sau iPhone-ul (smartphone-ul), deoarece atacatorii sunt în căutarea de persoane distrase care arată că nu sunt atente la împrejurimi. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre vorbitul la telefonul tău mobil .
Pe de altă parte, dacă simţi însă că cineva te urmăreşte, scoate telefonul mobil şi pretinde că vorbeşti cu cineva cunoscut, un ” partener de discuţie”, care ar fi fost înştiinţat de un potenţial atac. În cazul în care potenţialului atacator se gândeşte că ar putea exista “martori”, planul său s-ar putea schimba în mintea lui. Poţi pretinde chiar că ai stabilit o întâlnire cu cineva, că ai ajuns la acel loc şi că “partenerul” trebuie să apară foarte curând. Nu spune ” 5 minute “, sau o anume perioadă de timp, pentru ca atacatorul poate decide să ia măsuri rapid. Dacă atacatorul va crede că interlocutorul trebuie să apară curând, este foarte posibil să se retragă .
2. Învaţă să ai încredere în instinctele tale. Te-ar putea salva de la a fi atacat/ă/violat/ă sau de la ceva mai rău . Dacă te simţi incomod/ă sau nesigur/ă în orice caz, interesul primar este acela de a scăpa şi de a primi ajutor rapid. Aşa că, foloseste instinctele naturale: Strigă, fugi, luptă … dezlănţuie-te, astfel încât să fii conştient/ă că nimic nu e mai presus decât viaţa ori integritatea ta corporală…Simte nevoia supravieţuirii….
3. Fii conştient/ă de împrejurimi, în orice moment. Locurile de parcare, garajele sunt două dintre locurile care sunt cel mai des vizate de tentativele de agresiune sau viol. Atacatorii sunt adevărate animale de pradă, astfel că vizualizează cu mare atenţie împrejurimile. Dacă eşti într-o parcare si simţi că cineva te urmăreşte, începe sa faci zgomot – vorbeşte cu tine tare, vorbeşte cu o persoană imaginară, sau pretinde că vorbeşti pe telefonul tău mobil (vezi mai sus). Cu cât potenţiala victimă începe să devină la rândul său aptă să reacţioneze, cu atât scad şi şansele unui potenţial atac.
4. Înţelege că de coafura ta ar putea beneficia un eventual atacator (valabil şi pentru bărbaţi). Cozile de cal ori părul lung sunt preferate de agresori, pentru că au de ce apuca!
5. Ai grijă la îmbrăcăminte! Nu cât de atractiv te îmbraci, dar trebuie văzut cât de greu poate fi pentru a scăpa în cazul unei agresiuni, şi cât de ușor poate fi pentru agresor să scoată hainele. Fustele lungi, subtiri, care împiedică deplasarea rapidă, dar pe de altă parte, sunt uşor de manevrat de atacator, aduc vulnerabilitate. Hainele mai bune sunt cele mai greu de îndepărtat. Salopetele simple sau salopetele dintr-o bucată (de preferat cu fixare în spate sau cu fixare laterală) sunt cele mai bune, ele sunt greu de scos forţat. A se evita pantalonii şi fustele cu talie elastică – acestea sunt cele mai uşor de scos. Pantalonii si fustele cu fixare în spate sau lateral sunt avantajoase, deoarece acestea fac activitatea atacatorului mai greu de desfăşurat. Curelele sunt, de asemenea, un element suplimentar pe care un atacator trebuie să-l elimine. O centură care are un dispozitiv de fixare complex, diferit de tipul tradițional este excelentă, unul care ştii cum funcționează, dar atacatorul nu. Rochiile şi chiar topurile cu un fermoar sau unul sau mai multe butoane în partea din spate sunt în avantajul tau . Acestea pot fi mai greu pentru tine de îmbrăcat, dar câteva minute în plus în fiecare dimineaţă și seară pentru îmbrăcat și un pic mai mult stretching sunt de nepreţuit pentru a preveni un viol! 
6. Foloseşte-ţi vocea! Vorbeşte tare! Mai bine să fii considerată nebun/ă sau ciudat/ă, decât intimidat/ă, mai ales când ai îndoieli în privinţa celor din jurul tău!
7. Poartă ustensile defensive doar dacă ştii cum să le foloseşti! Practic, orice “armă ” ar putea afecta un potențial atacator, dar în acelaşi timp, poate acţiona şi împotriva ta , dacă nu eşti bine pregătit/ă și nu te simţi confortabil cu mânuirea ei. Dacă ai de gând să utilizezi un pistol (armă letală/non-letală), asigură-te pentru cursuri de utilizarea acestuia, în ambele cazuri. Pe de altă parte, chiar și o umbrelă, plasă, port-chei, stilou, pix, cheie, etc. pot fi folosite ca arme împotriva unui atacator, şi uneori sunt mai mari șanse să te simţi confortabil cu acestea, să le mânui corespunzător şi să nu dai şansa atacatorului să te deposedeze de obiect, pe care ulterior, să-l foloseasca împotriva ta.
8. Atrage atenţia asupra ta, în cazul atacului! Strigă, urlă, comportă-te de-a dreptul psihotic! Atacatorii au de obicei o idee despre cum se va întâmpla atacul şi despre intimidare.Perturba acea idee. Nu te lăsa intimidat/ă!
9. Apelează la 112, imediat! Există o credință comună că este mai bine să nu apelăm la serviciile de urgenţă, deoarece poate avem impresii greşite despre ceea ce se întâmplă, şi putem avea consecinţe. Apelul ar putea fi un lucru înțelept. În primul rând, intervine localizarea apelului şi a terminalului mobil, care face posibilă căutarea şi în cazul unei posibile răpiri.Pe de altă parte, este mai sănătoasă o amendă în cazul unei sesizări greşite, decât consecinţele unei agresiuni. În ceea ce priveşte locul unde ne aflăm şi trecătorii, numeroase studii arată că trecătorii aflaţi pe stradă ajută în puţine rânduri, pentru că există confuzie şi uneori nu sunt siguri de ceea ce se întâmplă. Sau atacatorul și victima par a se cunoaşte unul pe altul, etc. Acest lucru ar putea sugera că este mai bine să se strige ” AJUTOR! POLIŢIA ! ” SUNA la 112 ACUM!, ” CUŢIT! ” sau ” FOC! ” Cuvintele respective sunt mult mai susceptibile de a speria atacatorul şi de a alerta trecatorii despre situaţia agresiunii, iar cineva este posibil că va încerca să apeleze numărul de urgenţă. De asemenea, o altă strategie eficientă este aceasta: Arată spre un spectator, individual şi spune ” Domnule, cel în cămașă albă, am nevoie de ajutorul tău acum! – Acest om vrea să mă atace!… “;
10. Urmează un curs de autoapărare cu un instructor autorizat! Încearcă să faci asta atât pentru încrederea în sine, cât şi pentru condiţia fizică;
11. Stai atent/ă la petreceri şi în baruri ! Nu lăsa pe nimeni să îţi ţină băutura! Nu lăsa băutura oriunde! Evită orice necunoscut care oferă ceva de băut. Ar putea fi ” băuturi preparate”. Nu lăsa niciodată o băutură nesupravegheată chiar și pentru o clipă. Ţine mâna pe partea de sus a recipientului cu băutura, deoarece este mai greu ca cineva să scape ceva “accidental” în băutură . Nu accepta o băutură decât în cazul în care barmanul o serveşte direct. Nu vrei să fii nepoliticoasă/s ? Cui îi pasă? Sunt preferințele tale, iar dacă nu vrei să refuzi făţiş, acceptă băutura adusă de chelner, apoi ia-o la toaleta cu tine și arunc-o . Drogurile se dizolvă imediat, mai ales cele pudră! NU te îmbăta, mai ales când nu eşti cu prietenii tăi. NU fi pus în postura de a fi lăsat/ă în urmă de către prietenii tăi. Spune altor persoane în cazul în care ai de gând să pleci în afara stabilimentului. Păstrează-te conștient/ă în toaletele din cluburi și baruri!
12. Gândeşte şi fii atent/ă la cluburile de dans sau la alte locuri cu muzica tare. Uneori muzica este atât de puternică, încât nimeni nu va fi în măsură să te audă, când strigi pentru ajutor.
13. Învaţă să arăţi că eşti selectiv/ă, în mod ferm. Dacă cineva îţi oferă o atenție nedorită, spune-i să se retragă imediat. Nu este nevoie să fii timid/ă, atunci când cineva face avansuri sexuale nedorite;
14. Plan: În cazul în care agresorul este în mașină și este așezat pe scaunul pasagerului, cu o armă îndreptată spre tine, este posibil să vrea să conduci către un loc, unde sunt mai puține posibilităţi de a fi văzut. Orice ar fi, nu urma instrucțiunile lui. Pune-ţi centura, apoi intră cu maşina în ceva fix, cum ar fi un coș de gunoi sau felinar, spre exemplu . Airbagul si centura de siguranță te vor ține în viață, şi accidentul va atrage atenția . E mai bine să fie un accident de mașină uşor, decât un viol sau o crimă . Stai calm/ă și încearcă să surprinzi agresorul.
15. Maşinile tip “van” sunt vehicule des utilizate în violuri . Violatorul va parca lângă partea șoferului şi la momentul potrivit, or el, ori complicele său, te vor trage în vehicul. Dacă observi un van parcat pe partea șoferului, aproape de maşina ta, încearcă să iesi pe la ușa pasagerului. Dacă există astfel de vehicule pe ambele părți ale maşinii tale, şi observi ceva suspect, nu ieşi din maşină, şi încearcă să pleci din acel loc! Nu parca în orice loc nesigur, chiar dacă nu există parcare lângă zona unde vrei să ajungi!
16. Fii atent/ă atunci când mergi spre casa sau masina ta, deoarece cineva te-ar putea împinge cu uşurinţă în interior și poate încuia ușa după tine. Observă împrejurimile, nu transporta cheile în mână și uită-te în jur înainte de a deschide ușa!
17. Ai grijă cu informațiile personale! Nu fă publice informatiile private, verbal sau pe Internet . De asemenea, fii foarte precaut/ă la întâlnirea virtuală cu cineva de pe reţelele de socializare . Nu există niciodată un motiv bun pentru a te întâlni cu o persoană pe care nu ai mai văzut-o niciodată. Dacă crezi că trebuie să faci acest lucru, apelează la altcineva, de preferință, un prieten mai în vârstă sau mai experimentat, care se va întâlni cu persoana respectivă, într-un loc public.
18. Înţelege factorii primari de vulnerabilitate: abuzul de alcool, droguri, experimentele sexuale, minoritatea, sexul (în special cel feminin), gradul de educaţie şi instrucţie şcolară.
19. Mergi cu încredere de sine! Uită-te stânga-dreapta, în timp ce mergi și stai drept/ă, degajat şi jovial. Asta, poate ajuta la creșterea încrederii. Atacatorii atacă în special pe cei lipsiţi de autorespect, încredere în sine, deoarece îi cred incapabili de a se apăra.
20. ATACĂ SĂLBATIC şi lasă o marcă de identificare. Un semn mare de muşcătura pe fata agresorului, globul ocular perforat, mână profund zgâriată, piercing smuls etc, orice face mai ușoară identificarea.  GÂNDEŞTE SĂ RĂNEŞTI VITAL SAU SĂ UCIZI, DACĂ EŞTI ATACAT/Ă! Poţi fi violat/ă sau ucis/ă! ATACĂ punctele slabe, cum ar fi ochii (cu degetele mari de la mâini, sau cu obiect), nasul (cu podul palmei), organele genitale (apuca sau loveşte), etc, pentru a te asigura că mâinile persoanei nu sunt libere şi nu poate lucra cu ele, din cauza durerii provocate. Va tinde să se apere şi poţi fugi. Dacă eşti într-un loc unde nu poți fugi, observa împrejurimile și lasă un semn, dacă poți. Violatorii au fost capturaţi, uneori, pentru urme de dinți identificabile, zgârieturi, sau ADN-ul aflat în mașini și spații în care s-au produs agresiuni .
21. Ia-ţi un câine, dacă mergi singur/ă în parc, plajă, etc ! Dacă ai un câine cu tine, e ca și cum ai o altă persoană cu tine, sau mai mult decât atât. Câinii de talie mare sunt de intimidare pentru atacatori, chiar în cazul în care animalul tau nu este foarte curajos. Dacă nu ai un câine mare, merge şi unul mic. Şansele sunt, ca acesta să latre şi să atragă atenţia. Violatorii, în special, nu atacă, de obicei, o persoana cu un câine, mare sau mic, deoarece câinii latră şi atrag atenția, ceea ce nu este de dorit pentru atacator.
22. Fii pregătit/ă mental, dacă eşti victima unei agresiuni! Trebuie să faci tot ce-ţi stă în putere pentru a scăpa, chiar dacă asta înseamnă că te doare. Uneori, violatorul/agresorul va ucide victimele sale de teama de a fi prins sau identificat. În cazul în care violatorul atacă în interiorul casei, aruncă cu obiecte atât în agresor, cât şi în ferestre. Fă zgomot. Sari dintr-o mașină în mișcare sau provoacă un accident de mașină, dacă eşti la volan. Foloseşte orice ocazie pentru a face rău și a scăpa. Ia frica extremă și transformă asta în furia îndreptată către atacator. Nu fi pasiv/ă decât momentan, şi asta dacă simți că aşa trebuie, pentru că eventual te ameninţă cu o armă de foc sau albă. Nu renunţa însă niciodată, fără luptă!
23. Uită-te la persoana care crezi că te urmăreşte, şi care poate fi o amenințare potențială. Un atacator ar putea fi descurajat, dacă e surprins în faza de pregătire a atacului şi de cercetare a teritoriului. Demonstrează că eşti atent/ă!
24. Evită şi luptă să nu fii urcat/ă cu forţa într-o maşină! Aleargă, strigă, luptă, fă tot ce se poate pentru a nu fi forțat să intri în mașină! Mobilitatea vehiculelor creşte probabilitatea deplasarii la o locație necunoscută, în mediul agresorului. Este de preferat să fii rănit/ă și să scapi, decât să fii dus/ă într-un loc pustiu şi agresat/ă.
25. RIPOSTEAZĂ SIMPLU ŞI FUGI! E de ajuns o lovitură, sau chiar o tentativă de lovitură, ca să distragă atenţia agresorului şi să poţi fugi…dar totul trebuie sa fie executat FĂRA EZITARE…Nu are importanţă că eşti artist marţial sau nu, instinctul de supravieţuire există în orice individ…. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să rămâi niciun moment la locul confruntării, după ripostă, pentru că atacatorul poate oricând să revină şi să-şi continue atacul.
DE REŢINUT:
Poţi mutila atacatorul, mai ales dacă el încearcă să te violeze sau să te ucidă! Să fii la fel de agresiv este totdeauna posibil..
Improvizează! Tot ce ai la tine poate fi folosit ca o armă într-un fel sau formă. De exemplu, dacă ai o pereche de pantofi cu tocuri înalte, foloseşte-i ca armă. Am spus de chei mai sus: taie încheietura mâinii sau gâtul ori atacă globul ocular. ATACĂ ŞI FUGI! NU UITA! Odată ce atacatorul este preocupat de durerea proprie, fugi imediat și apelează la ajutor, în cel mai apropiat loc aglomerat și spune la cât mai mulți oameni ceea ce s-a întâmplat cu tine. NU EZITA!
Atacatorii vor, de obicei, o pradă ușoară, care să coopereze. În caz de agresiune sexuală, strigă lucruri care crează rumoare şi atrag atenţia, chiar dacă sunt scabroase şi îţi e jenă în mod obişnuit să o faci.
Nu subestima abilitățile tale. Corpul uman are o putere uimitoare în situații de gen.
Odată ce adrenalina îşi face treaba, atâta timp cât nu esti prea paralizat de frică, ai să fii surprins/ă de ceea ce poti face .
Păstrează un spray cu piper si praf de chili în geantă .
Spune-i atacatorului că ai o BTS (boală cu transmitere sexuală), cum ar fi herpes sau hepatita. Atacatorul, mai puțin probabil va continua în cazul în care se gandeste că este un risc de a contracta un tip de astfel de boala .
Violatorii, de exemplu, nu arată neapărat ca infractorii obisnuiţi. Persoana ar putea arăta foarte normal, bine îngrijită, atletică, plăcută, tânără, etc. S-ar putea să nu arate rău sau ca un tip rău. Ar putea fi şeful tău, un profesor, un vecin, prieten sau prietenă, sau o rudă.
Violul poate lovi pe oricine, la orice moment. Vârsta persoanei, clasă socială, grupul etnic, nu au mari influenţe asupra unui violator care alege să atace. Articolul 218 din Noul Cod Penal este extrem de explicit din acest punct de vedere. Victimele mai multor atacuri au niveluri mai ridicate de vulnerabilitate decât victimele unui singur atac, practic cine a suferit de pe urma abuzurilor în copilărie, sau a fost atacat de mai multe ori, prezintă un risc crescut de atac adult.
Decizia de viol se bazează în primul rând pe intimidare. Violatorii sunt în căutarea de obiective disponibile şi vulnerabile . Fii vigilent/a, asumă-ti riposta şi alege chiar să fii rănit/a decât să fii violat/ă şi, eventual, ucis/ă! Noaptea, asigură-te că eşti pe o stradă bine luminată, aglomerată, principală și esti cu cel puțin o altă persoană. Ai la îndemână telefonul mobil gata pentru un apel, şi un obiect care să fie folosit ca o armă.
Nu lăsa oameni în casa ta pe care nu îi cunoşti. Dacă este un cetăţean de la cablu, reparaţii, etc., spune-i că ai nevoie să vezi un act de identitate cu fotografie şi legitimaţia de serviciu. Dacă observi ceva suspect, nu lăsa persoana în casă şi apelează compania în numele căreia s-a prezentat.
Când porneşti la drum, asigură-te că ai combustibil suficient în rezervor. Evită opririle dese şi benzinăriile izolate!
În cazul agresiunii, nu intra in panică. Păstrează-ţi calmul, cât poţi de mult!
Ori de câte ori este posibil, loveşte cu genunchii, perna tălpii piciorului, podul palmei şi ciocanul pumnului. Nu uita de loviturile cu capul!
APĂRĂ-TE! VIAŢA ŞI SĂNĂTATEA TA SUNT MAI IMPORTANTE DECÂT CREZI !
CĂTĂLIN VLAD
centură neagră jiu-jitsu brazilian
centură neagră 3 Dan Kempo
instructor certificat Nudda MAX Training
  • Absolvent al Școlii Naționale de Antrenori, Disciplinele Judo şi Kempo
    Arbitru internaţional Grappling/Gi-NoGi
    Multiplu medaliat internaţional în Grappling Gi/NoGi
    Medaliat naţional şi european în BJJ
    Medaliat internaţional în NoGi Jiu Jitsu (regulament ADCC)
    Medaliat mondial, european (individual şi cu echipa), de Combat Wrestling
    Arbitru de Combat Wrestling, clasă internaţională
    Antrenor de Combat Wrestling, clasă internaţională

No comments: