Search This Blog

Thursday, February 13, 2020

LONGEVITATE ŞI BJJ Episodul II



Episodul 2: Cafeaua şi Energizantele
  • Felul în care cafeaua, sau cofeina în general, ne influențează viaţa de zi cu zi, depinde și construcţia noastră genetică, obiceiuri, dar și de cantitatea pe care o consumăm
E BINE SĂ RENUNŢĂM LA CAFEA ŞI ENERGIZANTE SAU NU?
  • Exagerarea consumului de  cafea sau produse energizante  duce în mod cert la afectarea sănătăţii, somnului, stării de spirit și productivităţii.
  • Cafeaua sau alte produse energizante sunt prezente mereu în lumea bjj-ului, înainte de antrenamente, competiţii sau pur şi simplu ca ingredient de socializare.
  • Primul pas nociv este că în mare măsură, ele sunt consumate de la diverse tonomate,  aparate, preţurile reduse venind şi cu o groază de substanţe chimice la pachet.
  • La modul primar, este îndeobşte cunoscut că acestea au efect diuretic, iar la BJJ ai nevoie să fii hidratat, pentru a menţine elasticitatea corpului, lipsa de inflamaţie, pentru a evita accidentările.
  • Conștient întrebuințezi cofeină şi nu vei mai observa cum aceasta te afectează.
  • Fă primul pas şi începe prin a nota cât de mult bei cafea pe zi sau energizante, apoi notează toate chestiunile despre starea ta fizică și mentală.
         Şi acum hai să vedem câteva lucruri despre cofeină:
  • Lumea modernă consumă cofeină în fiecare zi. Un pahar de cafea din boabe mediu prăjite conține 310 mg de cofeină. O porție din boabe slab prăjite, conține deja 475 mg. O doză zilnică acceptabilă este de 300 mg.
  • Nu va fi un pahar de cafea, vor fi vreo 3 (obiceiurile!). Aşa că, până la antrenamentul de seară vor fi ceva în jur de 1.000 mg de cofeină.
  • Oriunde vom întreba, aflăm că o doză de cofeină care depășește 400 mg pe zi poate provoca reacții adverse, precum dureri de cap, insomnie, indigestie și anxietate.
  • În BJJ, acestă doză este prezentă în mod regulat, şi nu e vorba doar de cafea.
  • Sigur, cei de la Johns Hopkins Medical Institute spun că nu se ştie exact cantitatea de cofeină care ar fi categoric dăunătoare pentru că totul depinde de stilul tău de viață și de genele tale. În anume cazuri, o cantitate mare de cofeină poate crește probabilitatea de mini-accidente vasculare cerebrale (așa-numitele atacuri ischemice tranzitorii), atunci când alimentarea cu sânge a creierului se oprește pentru o perioadă scurtă de timp.
  • E surprinzător când aflăm că unii tineri suferă accidente vasculare cerebrale sau infarct. Mulţi dintre ei, fac abuz de băuturi energizante sau cafea, ceea ce înseamnă o supradoză de cofeină.
  • Calcul: timpul de semi-eliminare a cofeinei din organism este de aproximativ 6 ore. Dacă vei bea 250 mg la 19.00, înainte de antrenament, la ora 22:00 în organismul tău vor rămâne 125 mg, la ora 1 – 62 mg și așa mai departe. Cum va fi somnul tău?
         Efectele secundare ale cofeinei:
  • 1.Cofeina inhibă activitatea adenozinei – substanță chimică, care se formează în mod natural în creier și ajută organismul să adoarmă. Mai mult ca atât, adenozina provoacă eliminarea cortizolului – hormonul care înrăutățește reacția de stress și perturbă tiparele normale ale stării de veghe și somn. Beneficiul somnului pentru starea mentală, cât și pentru cea fizică şi nu se compară cu orice efect al cofeinei. Dar despre beneficiile somnului, într-un episod viitor.Mai vrei să bei cafea ?
  • 2.Cofeina provoacă dependenţă, pentru că lipsa ei la băutorii obişnuiţi duce la dureri de cap, oboseală și iritabilitate. Pe de altă parte, abuzul de cofeină provoacă anxietatea, fapt confirmat încă din anii ’80 ai secolului precedent când Asociația Americană de Psihiatrie a recunoscut oficial tulburarea de anxietate, care apare ca rezultat al abuzului de cofeină. Un studiu de la John Hopkins Medical School sugerează că beneficiile psihologice percepute ale cofeinei sunt doar rezultatul eliminării simptomelor de sevraj ale abstinenţei de la consum. În plus, Travis Bradberry, autorul cartii "Inteligenta Emotionala 2.0", sugerează că folosirea cronică de cafeină poate duce la o scădere a inteligenţei emoţionale. 
  • 3.Probleme gastrointestinale:
  • Cofeina nu este recomandată persoanelor cu gastrita, colita si ulcere. Pe altă parte, consumul de cafea sau produse asociate poate deteriora mucoasa organelor gastrointestinale, având ca urmare gastrita si ulcer. Când practici bjj, nu vrei să suferi de aşa ceva. 
  • 4. Probleme cu colesterolul:
  • Ştiaţi că moleculele cafestol si kahweol, ce se regăsesc numai în boabele de cafea, ridică nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) din organismul uman?
  •  O spune un studiu de la Baylor College of Medicine. Creşterea LDL este un indicator care ne arată că un colesterol crescut se întâmplă şi din cauza consumului de cafea. Există o legătură între cafestol, kahweol si niveluri mai ridicate de colesterol din organism. Cafeaua preparată la filtru, cu filtru de hârtie, este cea mai săracă în cafestrol si kahweol datorita faptului că filtrul de hârtie respectiv are proprietatea de a retine aceste uleiuri, ele neajungând astfel în băutura finală. Oricare alte metode de preparare a cafelei nu scot din băutură aceste două substanţe. Şi ce dacă avem nivel mare de LDL? Hai să vedem mai jos.
  • 5.Tensiunea arteriala şi bolile coronariene - Cofeina ar putea ridica pulsul pe durate ridicate de timp, suprapus pe un timp de intensitate petrecut în sală mai ales la sparring, şi ar putea fi implicată în creşterea riscului de hipertensiune arterială.
  • Pe de altă parte, consumul de cafea este asociat cu creşteri semnificative ai markerilor biochimici ai inflamaţiei. Acesta înseamnă un efect negativ al cafelei asupra sistemului cardiovascular, în plus faţă de chestiunea LDL. Riscurile asupra sănătăţii pentru consumul de cafea decofeinizată au fost şi ele studiate, însă cu rezultate diferite. Variabilele ţin de tipul procesului de decofeinizare. Una dintre metodele de lucru implică folosirea de solvenţi chimici care pot lăsa urme în cafea. Polimorfisme ale genei CYP1A2 pot duce la un metabolizare mai lentă a cofeinei. La aceşti subiecţi riscul de infarct miocardic este mai crescut cu una până la două treimi, funcţie de cantitatea de cafea consumată pe zi.
  • 6.Interacţiunea cu suplimentele sau alte medicamente - Cofeina în combinaţie cu suplimentele sau unele medicamente care se iau pentru diminuarea inflamaţiei din corp poate afecta ficatul si funcţionarea acestuia.
  • 7.Consumul de cafea poate interfera cu absorbţia de fier, ceea ce conduce la anemie.
  • Veţi spune că un pahar de cafea pe zi, e chiar benefic, numai că nimeni nu se opreşte acolo, iar incidenţa consumului de substanţe ce conţin cofeină, înainte de antrenament, e mare.
  • Renunţarea la cafea este grea, pentru că este adictivă şi creează dependenţă, dar consumul ridicat de apă şi ceaiuri din plante poate învinge această dependenţă.
  • În acest fel, veţi reduce inflamaţiile din corp, hidratatat veţi fi mai flexibili, iar somnul  va fi mai bun. Dar despre somn, aşa cum spuneam mai sus, într-un episod viitor.

Multă disciplină în viaţă şi longevitate pe saltea!

Professor Cătălin Vlad

Centură neagră BJJ
Fondator MatSide Romania
Vicepreşedinte Federaţia Europeană de Sport Jiu-Jitsu

No comments: