Search This Blog

Thursday, February 13, 2020

LONGEVITATE ŞI BJJ Episodul II



Episodul 2: Cafeaua şi Energizantele
  • Felul în care cafeaua, sau cofeina în general, ne influențează viaţa de zi cu zi, depinde și construcţia noastră genetică, obiceiuri, dar și de cantitatea pe care o consumăm
E BINE SĂ RENUNŢĂM LA CAFEA ŞI ENERGIZANTE SAU NU?
  • Exagerarea consumului de  cafea sau produse energizante  duce în mod cert la afectarea sănătăţii, somnului, stării de spirit și productivităţii.
  • Cafeaua sau alte produse energizante sunt prezente mereu în lumea bjj-ului, înainte de antrenamente, competiţii sau pur şi simplu ca ingredient de socializare.
  • Primul pas nociv este că în mare măsură, ele sunt consumate de la diverse tonomate,  aparate, preţurile reduse venind şi cu o groază de substanţe chimice la pachet.
  • La modul primar, este îndeobşte cunoscut că acestea au efect diuretic, iar la BJJ ai nevoie să fii hidratat, pentru a menţine elasticitatea corpului, lipsa de inflamaţie, pentru a evita accidentările.
  • Conștient întrebuințezi cofeină şi nu vei mai observa cum aceasta te afectează.
  • Fă primul pas şi începe prin a nota cât de mult bei cafea pe zi sau energizante, apoi notează toate chestiunile despre starea ta fizică și mentală.
         Şi acum hai să vedem câteva lucruri despre cofeină:
  • Lumea modernă consumă cofeină în fiecare zi. Un pahar de cafea din boabe mediu prăjite conține 310 mg de cofeină. O porție din boabe slab prăjite, conține deja 475 mg. O doză zilnică acceptabilă este de 300 mg.
  • Nu va fi un pahar de cafea, vor fi vreo 3 (obiceiurile!). Aşa că, până la antrenamentul de seară vor fi ceva în jur de 1.000 mg de cofeină.
  • Oriunde vom întreba, aflăm că o doză de cofeină care depășește 400 mg pe zi poate provoca reacții adverse, precum dureri de cap, insomnie, indigestie și anxietate.
  • În BJJ, acestă doză este prezentă în mod regulat, şi nu e vorba doar de cafea.
  • Sigur, cei de la Johns Hopkins Medical Institute spun că nu se ştie exact cantitatea de cofeină care ar fi categoric dăunătoare pentru că totul depinde de stilul tău de viață și de genele tale. În anume cazuri, o cantitate mare de cofeină poate crește probabilitatea de mini-accidente vasculare cerebrale (așa-numitele atacuri ischemice tranzitorii), atunci când alimentarea cu sânge a creierului se oprește pentru o perioadă scurtă de timp.
  • E surprinzător când aflăm că unii tineri suferă accidente vasculare cerebrale sau infarct. Mulţi dintre ei, fac abuz de băuturi energizante sau cafea, ceea ce înseamnă o supradoză de cofeină.
  • Calcul: timpul de semi-eliminare a cofeinei din organism este de aproximativ 6 ore. Dacă vei bea 250 mg la 19.00, înainte de antrenament, la ora 22:00 în organismul tău vor rămâne 125 mg, la ora 1 – 62 mg și așa mai departe. Cum va fi somnul tău?
         Efectele secundare ale cofeinei:
  • 1.Cofeina inhibă activitatea adenozinei – substanță chimică, care se formează în mod natural în creier și ajută organismul să adoarmă. Mai mult ca atât, adenozina provoacă eliminarea cortizolului – hormonul care înrăutățește reacția de stress și perturbă tiparele normale ale stării de veghe și somn. Beneficiul somnului pentru starea mentală, cât și pentru cea fizică şi nu se compară cu orice efect al cofeinei. Dar despre beneficiile somnului, într-un episod viitor.Mai vrei să bei cafea ?
  • 2.Cofeina provoacă dependenţă, pentru că lipsa ei la băutorii obişnuiţi duce la dureri de cap, oboseală și iritabilitate. Pe de altă parte, abuzul de cofeină provoacă anxietatea, fapt confirmat încă din anii ’80 ai secolului precedent când Asociația Americană de Psihiatrie a recunoscut oficial tulburarea de anxietate, care apare ca rezultat al abuzului de cofeină. Un studiu de la John Hopkins Medical School sugerează că beneficiile psihologice percepute ale cofeinei sunt doar rezultatul eliminării simptomelor de sevraj ale abstinenţei de la consum. În plus, Travis Bradberry, autorul cartii "Inteligenta Emotionala 2.0", sugerează că folosirea cronică de cafeină poate duce la o scădere a inteligenţei emoţionale. 
  • 3.Probleme gastrointestinale:
  • Cofeina nu este recomandată persoanelor cu gastrita, colita si ulcere. Pe altă parte, consumul de cafea sau produse asociate poate deteriora mucoasa organelor gastrointestinale, având ca urmare gastrita si ulcer. Când practici bjj, nu vrei să suferi de aşa ceva. 
  • 4. Probleme cu colesterolul:
  • Ştiaţi că moleculele cafestol si kahweol, ce se regăsesc numai în boabele de cafea, ridică nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) din organismul uman?
  •  O spune un studiu de la Baylor College of Medicine. Creşterea LDL este un indicator care ne arată că un colesterol crescut se întâmplă şi din cauza consumului de cafea. Există o legătură între cafestol, kahweol si niveluri mai ridicate de colesterol din organism. Cafeaua preparată la filtru, cu filtru de hârtie, este cea mai săracă în cafestrol si kahweol datorita faptului că filtrul de hârtie respectiv are proprietatea de a retine aceste uleiuri, ele neajungând astfel în băutura finală. Oricare alte metode de preparare a cafelei nu scot din băutură aceste două substanţe. Şi ce dacă avem nivel mare de LDL? Hai să vedem mai jos.
  • 5.Tensiunea arteriala şi bolile coronariene - Cofeina ar putea ridica pulsul pe durate ridicate de timp, suprapus pe un timp de intensitate petrecut în sală mai ales la sparring, şi ar putea fi implicată în creşterea riscului de hipertensiune arterială.
  • Pe de altă parte, consumul de cafea este asociat cu creşteri semnificative ai markerilor biochimici ai inflamaţiei. Acesta înseamnă un efect negativ al cafelei asupra sistemului cardiovascular, în plus faţă de chestiunea LDL. Riscurile asupra sănătăţii pentru consumul de cafea decofeinizată au fost şi ele studiate, însă cu rezultate diferite. Variabilele ţin de tipul procesului de decofeinizare. Una dintre metodele de lucru implică folosirea de solvenţi chimici care pot lăsa urme în cafea. Polimorfisme ale genei CYP1A2 pot duce la un metabolizare mai lentă a cofeinei. La aceşti subiecţi riscul de infarct miocardic este mai crescut cu una până la două treimi, funcţie de cantitatea de cafea consumată pe zi.
  • 6.Interacţiunea cu suplimentele sau alte medicamente - Cofeina în combinaţie cu suplimentele sau unele medicamente care se iau pentru diminuarea inflamaţiei din corp poate afecta ficatul si funcţionarea acestuia.
  • 7.Consumul de cafea poate interfera cu absorbţia de fier, ceea ce conduce la anemie.
  • Veţi spune că un pahar de cafea pe zi, e chiar benefic, numai că nimeni nu se opreşte acolo, iar incidenţa consumului de substanţe ce conţin cofeină, înainte de antrenament, e mare.
  • Renunţarea la cafea este grea, pentru că este adictivă şi creează dependenţă, dar consumul ridicat de apă şi ceaiuri din plante poate învinge această dependenţă.
  • În acest fel, veţi reduce inflamaţiile din corp, hidratatat veţi fi mai flexibili, iar somnul  va fi mai bun. Dar despre somn, aşa cum spuneam mai sus, într-un episod viitor.

Multă disciplină în viaţă şi longevitate pe saltea!

Professor Cătălin Vlad

Centură neagră BJJ
Fondator MatSide Romania
Vicepreşedinte Federaţia Europeană de Sport Jiu-Jitsu

Sunday, February 9, 2020

LONGEVITATE ŞI BJJ Episodul I



EPISODUL II

Gimnastica şi terapia cu apă rece

Cu o denumire notorie, intrată deja în vocabularul obişnuit, bjj-ul este eminamente o artă fizică ce contribuie la evoluţie, mai ales cea sufletească: sociabilitate, lipsă de ego, încredere, empatie şi ajutor reciproc, înfruntarea unor situaţii dificile, multe lecţii de învăţat şi obstacole de depăşit.
Există o tot mai mare preocupare de domeniu, şi multe articole tratează deja stilul de viaţă construit pe practicarea bjj-ului: ce facilităţi au sălile, uniformele de antrenament, competiţii, concepte de antrenament, statistici şi campioni, tehnici şi planuri de dezvoltarea strategică.
Într-o lume tot mai plină de Keenan, Miyao, Lo, Meregali sau Faria, există oare însă apropiere şi pentru dictonul străvechi „mens sana in corpore sano” ? Datorită specificului său, bjj-ul presupune mult sparring de sol, efort ridicat şi presiune pentru sistemul articular, o uzură considerabilă, care se poate accentua cu vârsta, sau cu participarea frecventă în competiţii.
Practicarea sa devine adictivă şi orice lipsă de pe saltea, indiferent de nivelul atins, sau anii din buletin, e frustrantă.
Un aspect peste care se trece cu uşurinţă şi aproape nediscutat este încălzirea, care de multe ori se face scurt, de formă, în graba de trecere la antrenamentul de tehnică sau sparring.
Să înţelegem un lucru: încălzirea adevărată este greu de făcut în antrenamentele mai scurte de o oră şi 30 minute. Poate nu este cel mai plăcut lucru din lume, dar este fundamentală. Mai mult, gimnastica de încălzire trebuie să devină rutină zilnică, dimineaţa şi seara, pentru a-ţi întreţine flexibilitatea şi simetria corporală.
Presupune disciplină, dacă vrei ca să te bucuri cât mai mult de bjj, iar disciplina este ingredientul succesului.
Vorbeam de încălzire şi de rutina zilnică, anume de stilul de viaţă. Ce altceva din stilul de viaţă cotidian ar putea contribui la sănătatea noastră şi întreţinerea unei pasiuni cu valenţe longevive?
Terapia cu apă, în special apa rece. Similar cu gimnastica de încălzire, apa rece nu e confortabilă, dar confortul este cel mai mare inamic al evoluției şi numai disconfortul este cel care întărește abilitățile noastre.
O baie în apă rece, sau duşurile reci (în special dimineaţa), au nenumărate beneficii. Pe de altă parte, alternanţa cald-rece spală lactatul din muşchi post-antrenament, diminuează inflamaţiile şi astfel riscurile de accidentări şi respectiv uzură accentuată.
 Mulţi spun apa rece nu e sănătoasă şi putem răci de la băile reci.
Fireşte, este doar un mit. Este ştiinţific demonstrat că duşul rece reglează temperatura internă , ceea ce duce la protejarea sistemul imunitar. 
Odată cu aceasta vine şi îmbunătăţirea  circulației sângelui, care se va duce către organele interne pentru a le proteja de temperaturile scăzute. 
Toate acestea conduc la o stare general mai bună, mai ales că apa rece crește cantitatea de impulsuri electrice din creier, eliminând letargia şi stările negative. 
Dacă aţi auzit de misteriosul Wim Hof, aţi auzit şi de hiperventilaţie, la care ajungem intrând în apă rece, unde este necesar să fim calmi și să respirăm profund. Respiraţia calmă şi profundă ne va ajuta în orice situație. Mai ales în bjj!
Există şi alte avantaje ale terapiei cu apă rece? Cu siguranţă. Antrenamentul solicitant te poate face să pierzi ceva  din greutate, dar reversul medaliei va fi solicitarea articulară, inflamaţie şi apoi accidentare.
E plăcut să auzi că apa rece va induce un ritm metabolic ridicat. E adevărat.
Temperaturile scăzute vor obliga corpul la reglarea constantă a temperaturii interioare, ceea ce reprezintă un efort ce se traduce în consum de calorii. 
Pe de altă parte, dacă vorbim despre beneficiul practicării bjj-ului pentru echilibrul mental, vom observa că aceasta este strâns legată de terapia cu apă rece, pentru că ambele ne învaţă acceptarea disconfortului şi dezvoltarea recunoștinței pentru  viața noastră cotidiană.
Strâns legat de cele două concept apare şi eliminarea aroganţei şi definirea umilinţei, subiecte atât de dezbătute în bjj.
Apa rece ne învață să fim umili, ne face să realizăm că suntem totuși comuni în fața naturii și a temperaturilor, dar mai ales în faţa împrejurărilor de zi cu zi.
Rece înseamnă inconfortabil, iar toleranţa stress-ului și situațiilor inconfortabile. reprezintă un mod de a ne întări mintea și nivelurile de răbdare şi perseverenţă. Care conduce în uşurinţă în înfruntarea oricărei provocări.

Practica zilnică a terapiei cu apă rece conduce la o disciplină de un înalt nivel, care nu se transmite genetic, ci trebuie antrenată pentru rezultate excelente. Apa rece va fixa o rutină şi o voinţă puternică, întărită de contactul prelungit cu temperatura scăzută. O voinţă dezvoltată înseamnă incidenţa unui procent ridicat de succes pe termen lung.
Are legătură apa rece cu meditaţia, subiect dezbătut deasemenea în bjj?
Vorbeam anterior de Wim Hof, care spune că  respirația controlată la contactul cu apa înghețată, duce la o stare meditativă puternică. Este extrem de benefic pentru întărirea minții, înlăturarea oricărui stress sau anxietăţi. Este acest aspect util pentru bjj? Cred că răspunsul vi-l puteţi da singuri.
Concluzie:
BJJ, încălzire, terapie cu apă rece, rutină zilnică, ce facem cu ele?
Sfaturi practice: Imediat după trezirea de dimineaţă, practicaţi o gimnastică de încălzire de cel puţin 10 minute, finalizată cu 10 flotări şi 10 genoflexiuni. Dar, nu obişnuite.Fiecare dintre acestea au în vedere 5 timpi de coborâre, 5 timpi de ridicare, pe izometrie. Vă ia cel mult 5 minute. După care intraţi la duş: 10 secunde apă caldă, 20 secunde apă rece, 10 repetări. Durează fix 5 minute.
Mai puneţi 10 minute să vă îmbrăcaţi. În 30 de minute sunteţi pregătiţi să începeţi o zi fantastică, în care vă propuneţi să daţi mediului înconjurător cea mai bună variantă a voastră.
Mic dejun? Săriţi peste. Dar asta, într-o viitoare dezbatere. Până atunci, o astfel de rutină este utilă şi seara după antrenament, fără flotările şi genoflexiunile aferente.
Adăugaţi o carte, înainte de culcare, pentru un somn bun şi o odihnă necesară unui creier extraordinar de complex, cum este cel uman, implicat în procese de refacere.
Starea fizică şi psihică cotidiană va menţine un nivel bun al sănătăţii şi vă va ajuta să fiţi cât mai mult în contact cu pasiunea voastră, bjj-ul.
Multă disciplină în viaţă şi longevitate pe saltea!

Professor Cătălin Vlad
Centură neagră BJJ
Fondator MatSide Romania
Vicepreşedinte Federaţia Europeană de Sport Jiu-Jitsu

Thursday, February 6, 2020

CAMPIONATUL NATIONAL DE SPORT BJJ !!


Eşti gata pentru primul tricou de campion Sport BJJ? Participă!
#SportBJJ #Federatia #Romania #SJJIF #CampionatNational🤙👊🇷🇴

BJJ IN SECTORUL 6 BUCURESTI!



Start la înscrieri!! Noi grupe de copii şi adulţi pentru BJJ sau MMA la Prince Gym!! Din 1 februarie 2020 sunteţi invitaţi la antrenamente!! Prima şedinţă e din partea casei!!!
#Sectorul6 #PrinceGym #MatSideRomania

Monday, January 13, 2020

SEMINAR BJJ ÎN SOFIA!!


Pe 21.02.2020, Professor Cătălin Vlad va preda în Sofia, la invitaţia colegilor bulgari din MatSide Bulgaria.O oportunitate excelentă de a contribui la răspândirea Sport BJJ în Europa!!

Thursday, January 9, 2020

PROGRAM DE ANTRENAMENTE BRAVE COMBAT-MATSIDE ROMANIA


DOUĂ SĂLI DE ANTRENAMENT, PROGRAM FLEXIBIL, COTIZAŢII ACCESIBILE!

Eşti pasionat de sporturi de contact?Te invităm alături de noi! Vei găsi antrenori pasionaţi, colegi prietenoşi şi o atmosferă de excepţie. Cotizaţiile sunt pentru toată lumea şi acoperă accesul în ambele săli.Exemplu: 120 lei/lună bjj pentru copii, 140 lei/lună bjj sau MMA/KickBox pentru adulţi ori 160 lei/lună bjj plus MMA/Kickbox pentru copii (nelimitat), respectiv 180 lei/lună bjj plus MMA/KickBox (nelimitat) pentru adulţi.
Antrenamente personale pentru toate disciplinele (pachet de 10 şedinţe, o şedinţă bonus.O şedinţă durează 1h şi15 min).Funcţionăm în sectorul 4, dar membrii echipei noastre vin din toate zonele capitalei.
Te aşteptăm!



Fără limită de vârstă sau condiţii de experienţă.

Pentru copii, fete, băieţi, adolescenţi, adulţi sau seniori.
Info: bravecombat@hotmail.com sau telefon 0725325945

NOI ÎNSCRIERI PENTRU SPORT BJJ !!




START LA NOI ÎNSCRIERI PENTRU SPORT BJJ! DOUĂ SĂLI DE ANTRENAMENT, PROGRAM ŞI COTIZAŢII ACCESIBILE!
 Eşti pasionat de Sport?Te invităm alături de noi! Vei găsi instructori pasionaţi, colegi prietenoşi şi o atmosferă de excepţie. Antrenamente de grup sau antrenamente personale, pentru autoapărare sau performanţă.Funcţionăm în sectorul 4, dar membrii echipei noastre vin din toate zonele capitalei.Te aşteptăm! Fără limită de vârstă sau condiţii de experienţă. 
Pentru grupele de juniori (fete, băieţi), adulţi sau seniori (femei sau bărbaţi).

Info: facebook @MatSideRomania sau telefon 0725325945 

Sunday, January 5, 2020

SPORT BJJ PENTRU COPII !


Din ianuarie 2020, NOI CURSURI PENTR COPII !! Clasele noastre pentru copii sunt destinate bunei dezvoltări fizice şi autoapărării, folosind Brazilian Jiu-Jitsu ca sport. Cursurile sunt destinate pentru 2 grupe de începători: 6-9 ani şi 10-14 ani. Iată care sunt direcţiile de lucru la antrenamente:

ÎNCREDEREA ÎN SINE ESTE ESENŢIALĂ
Noi credem că încrederea înseamnă 90% din autoapărare, 10% sunt deprinderile descoperite în antrenamentul specific. Teoria programei noastre porneşte de la construirea de valori pentru elevi, care să-i ducă spre potenţialul maxim.Acestea sunt:
Încredere # Responsabilitate # Lucru în echipă # Respect # Fair Play # Concentrare
Odată ce aceste valori sunt dezvoltate, metoda SPORT BJJ PENTRU COPII devine uşor de asimilat.
PROGRAMUL NOSTRU ESTE DIFERIT ŞI PERSONALIZAT
Dacă vei avea curiozitatea să ne cunoşti vei observa că punem accent pe practică şi fiecare practică utilizează la maximum timpul de antrenament.Metoda noastră se bazează pe repetiţie, uz practic şi feed-back pozitiv.
Ceea ce urmărim este să avem copii care lucrează efectiv şi cu maximă implicare, dobândind cunoştinţe de Sport BJJ, în timp ce se bucură de un TIMP GROZAV de antrenament!
CONSTRUIM ÎNCREDERE PRIN RĂSPUNDERE!
La cursurile noastre, cea mai bună metodă este să construim încrederea copiilor prin responsabilizarea lor în mod pozitiv. Vom aminti mereu copilului tău răspunderea sa pentru efortul depus, gradele dobândite, felul în care munceşte şi se comportă la antrenamente sau în afara lor. Vom ajuta copilul fiecăruia pentru a atinge obiectivele personale şi apoi pentru a ajuta pe ceilalţi să-şi atingă obiectivele. Avem un mediu de respect şi motivaţie pentru fiecare pas sau obiectiv atins, indiferent de dimensiune.Odată ce copilul vede rezultate, va creşte şi încrederea sa, iar sportul va deveni un mod de viaţă. Pentru noi, va fi mult mai simplu să-l veghem pe calea Brazilian Jiu-Jitsu!
LUCRUL ÎN ECHIPĂ
Dezvoltarea pozitivă înseamnă mult când ajutorul vine de la părinte, mentor, antrenor şi poate fi la fel de importantă când vine de la colegi. Lucruri minunate se întâmplă când colegii se ajută, pentru că toţi câştigă la final.Cursurile noastre sunt destinate să creeze următoarele idei: Fixează un obiectiv ca echipă, lucrează ca o echipă, ţine-i pe toţi motivaţi pentru a reuşi împreună. În cadrul echipei, aducem mereu aminte că noii elevi întotdeauna vor ajuta echipa să devină mai bună.Când copiii tăi vor veni la prima clasă, vor fi întotdeauna bine primiţi şi ajutaţi. Astfel, ei vor întâlni nu doar colegi noi la cursurile de Sport BJJ, dar, mai ales, prieteni noi!
NE PLACE SĂ CONCURĂM ŞI SĂ AVEM REZULTATE EXCELENTE
Îndrumăm copiii să competiţioneze şi îi susţinem ca atare. Stilul nostru de Brazilian Jiu-Jitsu este adaptat atât pentru autoapărare, cât şi pentru competiţii, iar copilul va alege ce va dori să facă. Pentru unii dintre copiii noştri, aceasta este forma de acţiune ca echipă sportivă, iar ei vor căuta să competiţioneze cât de mult pot.Suntem mândri că ne reprezintă! Majoritatea copiilor iubesc atât antrenamentele cât şi să competiţioneze în turneele de Brazilian Jiu-Jitsu.
INFORMAŢII ADMINISTRATIVE ŞI ECHIPAMENTE
Oferim cursuri pentru orice copil între 6 şi 9 ani (prima grupă), respectiv între 10 şi 13 ani (a doua grupă). Cursurile sunt predate în Bucureşti, ultimul etaj al Huedin Center, sala de Arte Marţiale, marţi şi joi între 16.00 şi 18.00. Responsabili: Professor Cătălin Vlad, fondator MatSide Romania, centură neagră BJJ şi instructor Ana Maria Şchiopu, centură mov BJJ. Şcoala noastră nu este ca oricare alta, vizitaţi-ne pentru a vă convinge! O listă simplă cu echipamente pentru antrenament:

Protecţie dentară(necesară pentru fiecare.Recomandări Knockout sau Decathlon)
Kimono (Gi) de Brazilian Jiu Jitsu plus centură albă de BJJ (recomandăm Knockout Store)
Embleme de echipă (vor fi achiziţionate în sală)
Tricou echipă (va fi achiziţionat în sală)
Short şi rashguard (pentru sesiunile de NoGi-fără kimono.Se găsesc pe Knockout Store)
Papuci plastic
APĂ PENTRU FIECARE COPIL.
Informaţii despre cotizaţii lunare şi acorduri parentale, vize medicale,ş.a. direct la telefon 0725325945 sau pe pagina de facebook MatSide Romania.