Fiecare apariţie a unui proiect vine călăuzită de personalitatea şi viziunea celui/celor care îl făuresc. Pentru că oamenii vor să afle ce beneficii şi ce deosebiri oferă proiectul Brave Combat, le voi spune că acesta va avea, pe lângă fundamentul de prietenie şi loialitate promovat, abordarea primordială a principiilor, în antrenament şi sparring.
De la oameni şi antrenori întâlniţi în activitate, cum ar fi: Harris Wallmen (Kyokushin), Cătălin Zmărăndescu (Sanda Wushu), Radu Darie şi Andrei Ochi Mircea (Box), Yaron Liechtenstein, Boaz Aviram, Cristian Burde (Krav-Maga), Flavio Behring, Roberto Atalla (Gracie jiu-jitsu/Brazilian jiu-jitsu) Montaguti Franco, Anghel Marian (Muay-Thai), Antonio Faedda (Nudda), Ilie Pătru şi Stoica Albert (Kempo), am învăţat că înaintea multitudinilor de tehnici, trebuie să înţelegi şi să lucrezi principiile de luptă. Omiţi principiile, vei avea 10.000 de tehnici, dar în realitate, nu vei avea nimic.
Principiile şi bazele de mişcare a corpului vor constitui fundamentul în activitatea mea.Dacă vei lucra şi vei înţelege asta, tehnicile vor veni de la sine. Şi vor fi ale tale, nu ale antrenorului. Apoi, sparring-ul..Personal, cred că fără sparring, combativitatea în luptă nu există. La sparring, atât cel poziţional, cât şi cel liber, s-ar putea ca multe lucruri să doară, dar în acelaşi timp, să înveţi de ce ele există.
Enunţarea bornelor de căpătâi ale proiectului nu se opreşte aici.Pentru a fi cât mai explicit asupra a ceea ce înseamnă principii de luptă, am să devoalez cele 10 comandamente de Grappling create după sinteza oferită de maestrul Roberto Leitao, o figură proeminentă a ceea ce înseamnă Luta Livre. În paranteză fie spus, este arhicunoscut că back-ground-ul meu cel mai important este cel venit din brazilian jiu-jitsu.Back-ground care nu se va pierde, devreme ce clubul va avea în curând şi afiliere internaţională. Numai că, în activitatea anterioară am apreciat, căutat şi aplicat concepte care veneau din catch, sambo, luta livre ş.a. Personal, cred că Luta Livre, grappling-ul brazilian, a fost întotdeauna neîndreptăţită şi a suferit din cauza mediatizării mai prolifice a bjj-ului.În mod cert, Luta Livre reprezintă un tezaur inestimabil, care trebuie apreciat cum se cuvine.
Iată, deci, cele 10 comandamente ale Grappling-ului, după care îmi voi ghida activitatea de antrenor, şi pe care, cei din echipa mea, vor trebui să le înţeleagă şi să le aplice:
1.Dacă nu ştii sau nu înţelegi ceva, nu permite în nici un fel ca acel „ceva” să ţi se întâmple ţie.
Dacă nu știi ceea ce adversarul încearcă să facă, nu-l lăsa să facă acel „ceva”. Un luptător puternic, cu puține cunoștințe în grappling care se supune acestui principiu va fi greu de învins. Grappling-ul este un proces continuu. Trebuie să blochezi mereu pașii adversarului. Acesta este cel mai important principiu.
2. Repetiția sistematică este întotdeauna periculoasă.
Dacă vei continua să arăţi adversarului aceeași mișcare, asta îi va da posibilitatea să o anticipeze și să o combată.
3. Fiecare parte a corpului nostru trebuie să lucreze.
Este pe undeva firesc să-ţi concentrezi atenția asupra unor părţi ale corpului care sunt implicate într-o anume situație, în timp ce uiţi de altele care ar putea să-ţi dea un mare ajutor. Există însă o singură soluţie: Pune-le să lucreze!
4. Trebuie să păstrăm intensitatea de răspuns a corpului nostru, la același nivel cu cea a acţiunii adversarului nostru.
Dacă foloseşti un braț împotriva a două brațe ale adversarului tău, ceva este în neregulă. Dacă foloseşti doar puterea brațului tău împotriva unui picior al adversarului, ceva este în neregulă.
5. O mișcare inteligentă este o mișcare continuă.
Continuă să te mişti. Utilizează impulsul adversarului și mişcarea sa liberă în propriul tău avantaj.
6. Dacă controlezi spaţiul, vei controla acțiunile adversarului.
Două obiecte nu pot ocupa același spațiu în același timp. Utilizează-ţi corpul pentru a bloca mișcările adversarului.
7. Dacă te vei sprijini în mod corespunzător, te vei sprijini cu putere.
Utilizează salteaua și corpul adversarului pentru sprijin şi suport, nu-ţi folosi doar puterea propriului corp.
8. Dacă nu ai putut să stăpâneşti sau să cucereşti o anume poziție, întreabă-te serios de ce.
O zicală spune: "Dacă există un fruct frumos pe trotuar, ori îi aparține cuiva, ori e stricat înăuntru."
9. Nu arăta tot ceea ce simţi, ci doar ceea ce este convenabil pentru tine şi stăpâneşti foarte bine.
Dacă adversarul nu știe cum te simţi într-o anume pozitie, el nu va ști de la bun început că eşti vulnerabil în zona respectivă.
10. Trebuie să faci întotdeauna ceva.Trebuie să ataci mereu.
Dacă nu faci nimic, adversarul va fi mai eficient în atacurile sale, dar, mai ales, nu mai trebuie să-şi facă griji cu privire la ceea ce faci tu, dacă nu e pus în dificultate.
Ne vedem în sala de antrenament, prieteni!
Cătălin Vlad
Antrenor şi coordonator Brave Combat Grappling&MMA